5 instrumente pentru îngrijirea pomilor și plantelor din grădina ta

 

5 instrumente pentru îngrijirea pomilor și plantelor din grădina ta

 

Munca în grădină constituie un întreg ansamblu de activități și presupune mai mult decât prelucrarea solului, plantarea răsadurilor sau hidratarea plantelor. Pe lângă acestea, o altă etapă importantă este și întreținerea pomilor și a plantelor prin tăierea acelor părți îmbătrânite, îmbolnăvite sau moarte care nu numai că oferă un aspect neplăcut, ci îngreunează dezvoltarea plantei sau pun în pericol sănătatea acesteia.

Folosind instrumentele potrivite, plantele tale se pot bucura de o îngrijire eficientă. Știm totuși că, atunci când te afli la început într-ale grădinăritului, oferta pieței poate părea ușor copleșitoare și poate că nu știi exact în ce mod poți folosi fiecare instrument.  Însă, în cele ce urmează, ne propunem să analizăm, pe înțelesul tuturor, cu ce îți poți ajuta grădina simplu și eficient.

 

1) Foarfecile de mână convenționale

Sunt caracterizate prin versatilitate, greutate redusă, dar și dimensiuni ideale pentru a facilita transportul și utilizarea cu o singură mână. Cel mai adesea, la nivelul pieței întâlnim 2 tipuri de astfel de foarfeci, fiecare diferențiindu-se una de cealaltă prin construcție și domeniu de utilizare.

Foarfecile tip nicovală sunt foarfeci de mână cu o singură lamă, cu tăiș poziționat pe suport fix și sunt folosite cu precădere pentru tăierea tulpinilor lemnoase, dar și a uscăturilor. Au dimensiuni și o greutate mai redusă comparativ cu foarfecile by-pass, ceea ce le face ideale pentru micile lucrări în grădină. Totodată, foarfecile tip nicovală sunt capabile să pătrundă diametre de până la 2 cm.

Foarfecile by-pass sunt prevăzute cu două lame curbate ce se suprapun pentru a oferi o tăietură curată și precisă. Sunt un pic mai grele comparativ cu foarfecile tip nicovală pentru că, spre deosebire de acestea, foarfecile by-pass sunt fabricate din alte tipuri de materiale și conțin mai multe piese mobile. Foarfecile by-pass se folosesc pentru a tăia tulpini și plante încă verzi și sunt capabile să pătrundă diametre mai mari, de până la 4 cm.

 

2) Foarfecile by-pass cu acumulator

Dacă vrei să eficientizezi efortul lucrării, dar și timpul alocat întreținerii plantelor dingrădina ta, poți oricând să optezi pentru o foarfecă by-pass ENERGO, cu acumulatori! Comparativ cu foarfecile convenționale, variantele pe acumulatori pot oferi o eficiență de până la 10 ori mai mare. Sunt prevăzute cu un display digital ce indică atât nivelul de încărcare, cât și numărul tăieturilor efectuate, mânere cu grip antialunecare pentru o mai bună stabilitate a utilizatorului și sunt caracterizate prin ergonomie și greutate redusă.

 

3) Foarfecile pentru crengi

Din punct de vedere al construcției, sunt similare foarfecilor de mână convenționale. Însă, ceea ce face diferența între ele este lungimea mânerelor care ajunge la 30-90 cm pentru modelele cu mâner fix și undeva la 1 sau 2 m pentru cele cu mâner telscopic. Foarfecile pentru crengi au această particularitate tocmai pentru a facilita accesul în zonele înalte sau înguste, dar aflate la depărtare. Sunt dotate cu lame cu un grad ridicat de rezistență ce pot pătrunde diametre de până la 5 cm și se folosesc, de regulă, pentru tăierea crengilor groase sau a tulpinilor care sunt prea tari pentru a fi tăiate cu o foarfecă de mână convențională.

 

4) Foarfecile pentru gard viu

Sunt special concepute pentru tunderea părților uscate, îmbătrânite sau bolnave ale gardurilor vii, arbuștilor mici sau plantelor perene. Sunt prevăzute cu două lame de dimensiuni mari și formă alungită, suficient de puternice pentru a pătrunde tulpini sau crengi cu grosimi până în 5 cm. Mânerele foarfecilor pentru gardul viu sunt scurte, tocmai pentru a oferi un control mai bun asupra lamelor și stabilitate, permițând astfel utilizatorului să execute tăieturi scurte și cât mai precise.

La nivelul pieței, acest tip de foarfeci se regăsește în variantă pe acumulatori sau pe combustibil, însă majoritatea modelelor sunt manuale.

 

5) Fierăstraiele de grădină

Poate printre cele mai compacte unelte folosite pentru întreținerea și îngrijirea pomilor, fierăstraiele de grădină permit utilizatorului accesul în spații în care, în mod normal, nu ar putea ajunge cu ușurință sau ar fi prea periculoase pentru a putea folosi scule electrice voluminoase. Sunt unelte de mână folosite pentru a îndepărta crengile de dimensiuni mici spre medii, care au un aspect uscat, îmbolnăvit sau care au crescut mai mult decât este cazul.

La nivelul pieței, există și modele cu mâner telescopic pentru tăieri la înălțime, dar și modele pliabile ce facilitează transportul și depozitarea acestora.

 

Oricare dintre cele cinci soluții prezentate astăzi ați alege, veți putea să vă bucurați de o grădină îngrijită și de randamentul crescut al operațiunilor executate cu unelte eficiente!