Echipamentul de protecție esențial pentru lucrul în grădină

Echipamentul de protecție esențial pentru lucrul în grădină

Indiferent dacă grădinăritul pentru tine este doar o simplă pasiune sau ai o carieră în domenii precum agricultura, horticultura sau peisagistica, pentru a-ți duce proiectele la bun sfârșit într-o manieră cât mai eficientă ai nevoie de echipamentul adecvat. Este foarte important ca hainele de lucru să îți asigure confortul termic propice anotimpului în care le utilizezi și să fie cât se poate de lejere pentru a-ți permite gradul ideal de mobilitate. Restul articolelor cu care te echipezi ar trebui să permită și ele un nivel ridicat de protecție împotriva tăieturilor sau zgârieturilor, diverselor accidentări sau, în unele cazuri, chiar și protecție împotriva arderii.

În cele ce urmează, îți prezentăm o serie de articole esențiale pentru siguranța și buna desfășurare a proiectelor tale în grădină.

 

Salopetele de lucru

Grădinăritul implică un număr ridicat de ore de lucru. De aceea, printre cele mai importante caracteristici ale hainelor de lucru ar trebui să se numere comoditatea, capacitatea acestora de a permite pielii să respire, nivelul de protecție împotriva zgârieturilor sau înțepăturilor și chiar impermeabilitatea. Salopetele de lucru bune bifează toate aceste aspecte și sunt preferate de către grădinari tocmai pentru că pot fi purtate peste propriile haine, fără a mai exista grija că acestea se vor murdări. Sunt prevzăute cu un sistem de compartimentare eficient astfel încât să îți poți pune în buzunare diversele unelte de care ai nevoie și acestea să îți fie la îndemână permanent.

Pentru un plus de protecție și confort termic, există modele care se livrează separat sau în set cu  jachetă.

Bocancii de protecție

Din moment ce grădinăritul implică lucrul cu utilaje grele, cu lame ascuțite sau manipularea obiectelor cu o greutate semnificativă (cum ar fi crengile sau buturugile copacilor), înseamnă că și riscul apariției accidentărilor crește. O pereche bună de bocanci este prevăzută cu bombeu metalic tocmai pentru a preveni aceste accidentări și a asigura picioarelor tale protecția de care au nevoie. Nu trebuie să fie butucănoși, pentru că altfel îți este afectată mobilitatea, iar pe termen lung poți suferi de dureri din cauza unei posturi incorecte a corpului pe timpul lucrului.

 

Cizmele de cauciuc

Un alt articol extrem de folositor pentru lucrul în grădină îl constituie o pereche calitativă de cizme din cauciuc. Nu numai că sunt comode, se încalță și se descalță foarte ușor sau se curăță facil de orice fel de murdărie, aceste cizme sunt impermeabile și te protejează atunci când lucrezi în noroi sau în medii cu multă apă. Totodată, fiind înalte, te protejează de arsurile solare sau de înțepăturile insectelor.

Mănușile de protecție

Pentru a-ți proteja mâinile, ideală ar fi o pereche de mănuși fabricate dintr-un material suficient de gros, care să le ferească de zgârieturi sau înțepături, dar care în același timp să fie suficient de subțire încât să permită pielii să respire. Un alt avantaj al utilizării mănușilor de protecție îl reprezintă faptul că acestea protejează mâinile atât de razele soarelui, dar și de contactul cu diversele substanțe chimice care pot fi dăunătoare pielii.

 

Genunchierele

Există o serie de activități în grădină care implică mult timp stând pe jos, în genunchi,  în care ești expus riscului apariției diverselor accidente sau pe termen lung, a durerilor. Alege să previi aceste lucruri cu o pereche de genunchiere din poliuretan sau cauciuc.

Pe lângă toate aceste articole menționate mai sus, există multe altele pe care le poți achiziționa pentru o protecție suplimentară. Și în cazul lucrului în grădină, la fel ca și în alte domenii, există riscuri ce pot afecta și alte părți ale corpului: anumite utilaje folosite atât în scop profesional, cât și în proiectele DIY, pot avea un nivel de zgomot ridicat, iar o pereche de antifoane ar putea fi utilă pentru urechile tale. Sau, în cazul pulverizării diverșilor nutrienți sau a pesticidelor, este obligatorie purtarea unor ochelari de protecție tocmai pentru ca ochii să nu îți fie afectați din cauza substanțelor chimice răspândite. Așadar, indiferent de cât de complexe sunt planurile tale de lucru în grădină, nu te limita doar la echipamentul de protecție de bază și alege în permanență să lucrezi în siguranță!