Unelte complexe, dar esențiale pentru grădina ta

Unelte complexe, dar esențiale pentru grădina ta

Să pregătești  grădina pentru primăvară și să o menții în formă impecabilă tot restul anului poate părea copleșitor dacă nu ai la dispoziție uneltele potrivite. Cu toții știm cât de folositoare pot fi uneltele manuale tradiționale precum grebla, lopata sau foarfeca, dar există și o serie de scule electrice sau pe acumulatori ce îți pot ușura cu mult efortul în grădină și pot reduce semnificativ timpul de lucru. Iată câteva exemple!

 

1) Foarfeca pentru gard viu cu motor termic

Toaletarea gardului viu reprezintă o etapă esențială pentru grădina ta, iar dacă îți dorești să faci acest lucru cu efort minim, îți recomandăm o foarfecă specializată, cu motor termic, în locul celei tradiționale. Un model echipat cu o lamă cu un grad ridicat de rezistență va tăia cu ușurință orice tip de creangă și va elimina nevoia de a folosi mai multe unelte pentru a aranja gardul viu.

 

2) Fierastraul cu lanț

Indiferent că vorbim despre modelele electrice, cele cu motor termic sau cele pe bază de acumulator, fierăstraiele cu lanț sunt nelipsite din preajma oricărui grădinar iscusit tocmai pentru că simplifică foarte mult procesul de întreținere a pomilor, tăiere a lemnelor sau orice proiect DIY pe care l-ai putea avea în grădina ta și care implică folosirea diverselor bucăți din lemn.

 

3) Motocositoarea

Ușoară și accesibilă comparativ cu o mașină de tuns iarba datorită dimensiunilor sale, motocositoarea este perfectă pentru a tăia gazonul și buruienile, tufele cu dimensiuni reduse sau frunzele greu accesibile. Este, de regulă, echipată cu un cap de tăiere cu fir din nailon - gândit pentru a tăia firele lungi de iarbă sau porțiuni de vegetație nu foarte dense, însă există modele care vin la pachet și cu o lamă cu 3 tăișuri care va trece cu ușurință chiar și prin cele mai stufoase porțiuni ale grădinii tale.

 

4) Motosapa sau motocultorul

Ambele utilaje sunt concepute pentru prelucrarea solului în mod eficient, însă există între ele o serie de diferențe ce-ți pot fi de folos atunci când nu ești ferm convins care utilaj este mai potrivit nevoilor tale.

Un motocultor poate acoperi suprafețe de teren mai mari, iar principala trăsătură ce face diferența între cele două utilaje este priza de putere ce permite echiparea motocultorului cu un număr mai mare de accesorii, pentru diverse aplicații.

Prin comparație, motosapa este mai ușoară și are dimensiuni reduse, ceea ce presupune o forță de acționare mult mai mică. Este un utilaj cu transmisie melcată, care permite echiparea cu freze cu lățime redusă (maxim 50 cm) și a unui număr mai mic de accesorii. Suprafețele de teren pentru care se pretează utilizarea motosapei sunt de asemenea reduse, limita fiind undeva la 1.000 m2.

 

5) Suflanta pentru frunze

Curățarea grădinii sau a curții de frunzele căzute sau de buruienile tăiate poate părea o corvoadă atunci când faci acest lucru manual, fără ajutorul unei suflante pentru frunze. Aceste mașini sunt concepute special cu funcție de aspirare sau suflare a rămășițelor de vegetație și frunze din locuri greu accesibile utilizatorului și transportarea lor către cea mai apropiată sursă de depozitare a deșeurilor.

 

6) Mașina de găurit și înșurubat

Poate că nu te-ai gândi la aceasta ca la o unealtă specială pentru grădinărit, însă mașina de găurit și înșurubat este într-atât de versatilă încât cu siguranță îi vei găsi o întrebuințare și atunci când lucrezi în grădină. De la montarea gardurilor, asamblarea băncilor sau amenajarea unui foișor, o astfel de unealtă poate oricând să îți fie de folos.