ORAR
L-V: 08-17:00
S: inchis
D: inchis
Scrie-ne un mesaj Vezi locatiileSarma de sudura reprezinta materialul de adaos pentru procedeul MIG MAG. Acest procedeu implica topirea sarmei intr-un mediu de gaz protector.
In functie de tipul acesteia, sarma de sudare se imparte in : sarma sudura plina, sarma sudura flux, sarma pentru brazare. Procedeul de sudura implica utilizarea unui gaz protector. La utilizarea unei role cu sarma plina de sudura, este necesar acest gaz ce protejeaza suprafata supusa sudurii impotriva depunerii reziduurilor. MIG reprezinta prescurctarea de la Metal Inert Gas ( pentru sudarea aluminului, cuprului, magneziului ) iar MAG de la Metal Activ Gas ( pentru sudarea otelurilor obisnuite ).
Sarma sudura tubulara contine un miez rutilic, bazic sau rutil-bazic, mai este denumita si sarma sudura flux. Acest flux se transforma in gaz protector suplimentar al arcului de sudura si reprezinta un proces inversat al electrozilor inveliti.
Sarma sudura no gas sau fara gaz a fost conceputa pentru a fi utilizata fara a mai necesita folosirea gazului de protectie. Acest material de adaos mai poarta denumirea si de sarma sudura cu autoprotectie.
Bobina cu sarma de sudura are o greutate ce variaza intre 0.9-16 kg in functie de marimea si destinatia aparatului pe care se monteaza. Diametrul sarmei variaza intre 0.6-1.4 mm, se alege in functie de grosimea materialului de sudat si de amperajul aparatului.
Compozitia materialului de adaos reprezinta un criteriu foarte important, in functie de materialul supus sudurii, trebuie aleasa sarma corespunzatoare, pentru anumite tipuri de oteluri, aluminiu, inox, fonta. Compozitia sarmei trebuie sa fie cat mai apropiata de cea a materialului prelucrat. Cele mai intalnite tipuri sunt: SG2, AlSi5, AlMg5, Inox 308, Inox 316.
Dispunerea sarmei pe rola poate fi de tipul spira-spira sau etalare aleatorie. Etalarea spira langa spira genereaza o buna derulare a bobinei in procesul de sudare automata si semiautomata.