Gletuirea pereților și a tavanului - pas cu pas

Gletuirea pereților și a tavanului - pas cu pas


Cu toate că poate părea o operațiune complicată care necesită rapiditate, dexteritate și multă precizie, în realitate putem rezuma răspunsul la întrebarea ”Cum aplici gletul?” la alegerea materialului, a uneltelor potrivite și urmărirea cu atenție a pașilor de lucru, devenind astfel un proiect realizabil chiar și  pentru utilizatorii nespecializați în construcții.

Gletuirea pereților și a tavanului - pas cu pas

Gletuirea pereților și a tavanului - pas cu pas

Ce este gletul si de ce se foloseste?

Tipuri de glet

Gletul pe bază de ciment

Gletul pe bază de ipsos

Gletul pe bază de var și ipsos

Gletul de finisaj sintetic

Cum pregătești pereții sau tavanul pentru gletuire?

Tinci sau glet?

Cum prepari corect gletul?

Unelte de care ai nevoie pentru aplicarea gletului

Aplicarea gletului - ghid pas cu pas

Gletuirea pereților și a tavanului - pas cu pas

Așadar, fie că optezi să te ocupi de renovare pe cont propriu sau apelezi la o echipa de profesioniști și ești curios să afli care sunt pașii acestui proces important în amenajarea spațiului tău, fii sigur că vei găsi toate informațiile necesare în cele ce urmează pentru o gletuire care să nu mai reprezinte un mister pentru tine.

 

Ce este gletul si de ce se foloseste?

Alcătuit dintr-un strat subțire de var sau ipsos, gletul se aplică pe pereți sau pe tavan cu scopul de a netezi suprafețele peste care se va aplica stratul fin de zugrăveală. Un aspect important al acestuia îl reprezintă chiar grosimea în care este aplicat: pentru gleturile de finisaj nu se recomandă aplicarea într-un strat mai gros de 2 mm, pe când gleturile de încărcare pot ajunge până la 10 mm.

 Tipuri de glet

În funcție de materialul de compoziție, se disting mai multe tipuri de glet:

Gletul pe bază de ciment

Caracterizat prin rezistență sporită la umiditate, gletul pe bază de ciment este ideal atât pentru finisarea fațadelor, cât și a pereților și tavanelor la interior.

Gletul pe bază de ipsos

Gletul pe bază de ipsos are un aspect fin și se aplică foarte ușor pe orice suprafață, dar se recomandă totuși evitarea zonelor cu umiditate crescută - bucătărie, baie, subsoluri.

Gletul pe bază de var și ipsos

Gletul pe bază de var și ipsos are rezistență sporită la umezeală și proprietăți de combatere a mucegaiului. Acesta, de cele mai multe ori, nu necesită șlefuire, spre deosebire de gletul care conține ca material de bază doar ipsos.

Gletul de finisaj sintetic

Poate cel mai eficient dintre toate tipurile de glet, gletul de finisaj sintetic se pretează chiar și pentru finisarea suprafețelor foarte dificile. De asemenea, și acest tip de glet are proprietăți anti-umezeală.

 Cum pregătești pereții sau tavanul pentru gletuire?

Pentru a realiza o lucrare de calitate, care să reziste în timp, este important ca pereții sau tavanul să treacă printr-un proces de pregătire înainte de aplicarea gletului.

Primul pas al acestui proces constă în curățarea și netezirea pe cât posibil a suprafeței de lucru. Îndepărtarea finisajului aplicat anterior diferă în funcție de tipul de material. Astfel:

  • Pereții văruiți se vor umezi bine cu ajutorul unei bidinele și vor fi rașchetați cu șpaclul;
  • Pereții zugrăviți cu ipsos sau calciu trec printr-un proces similar de curățare, cu mențiunea că trebuie aplicată o cantitate mai mare de apă;
  • Tencuiala cu structură tip bob de orez va fi curățată cu barda și șpaclul, operațiunea în sine fiind destul de minuțioasă;
  • Finisajele cu vopsea se îndepărtează odată ce se verifică aderența acesteia; se trasează cu un cutter câteva linii astfel încât tăieturile să semene cu un grilaj, la o distanță estimativă de 5 mm între linii. Peste tăieturi se aplică o bandă adezivă care prin tragere se va desprinde de pe perete. În cazul în care, după acest proces, peretele încă mai prezintă straturi de vopsea, acestea vor fi îndepărtate cu un șpaclu.

Următorul pas constă în verificarea instalației electrice, a legăturilor și a dozelor din pereți pentru a putea trece la repararea denivelărilor sau a găurilor produse pe suprafața de lucru în urma îndepărtării varului sau a vopselei.

După uscarea materialelor folosite în reparații se fixează colțarele din aluminiu cu pastă pentru îmbinat pentru a oferi colțurilor protecția suplimentară de care acestea au nevoie.

Ultimul pas al procesului de pregătire pentru gletuire este acela de aplicare a amorsei. Aceasta va conferi aderență suprafeței portante și va nivela și ultimele imperfecțiuni rămase în urma reparațiilor. Timpul de uscare al amorsei diferă de la un produs la altul și este, de regulă, indicat pe ambalaj.

 

Tinci sau glet?

Indiferent de spațiul pentru care se săvârșește renovarea, tencuiala pereților reprezintă poate una dintre cele mai importante etape ale acestui proces complex. Alegerea materialului pentru finisare devine, astfel, o decizie care are nevoie de foarte mare atenție întrucât orice posibilă greșeală poate deveni costisitoare și poate presupune un efort de reparație destul de mare.

Așadar, este indicat să se pună în balanță atât avantajele, cât și dezavantajele celor două tipuri de material (tinci sau glet) și să se țină cont de faptul că fiecare dintre ele se va comporta și va arăta diferit față de celălalt.

Gletul este un material pentru lucrări de precizie, acesta oferind un grad sporit de finisare și posibilitatea îndreptării cât mai aproape de perfecțiune a suprafeței de lucru.

Este mai costisitor prin comparație cu tinciul, consumul de material per lucrare este mai mare și necesită o îndemânare sporită tocmai pentru că este mult mai greu de aplicat.

Apărut ca o alternativă recentă pentru glet, tinciul este un material compus dintr-un nisip foarte fin și ciment cu rol de liant. Se prepară și se aplică mult mai ușor ca gletul, este considerat un substrat foarte bun pentru aplicarea varului lavabil, iar consumul de material per lucrare este mult mai mic. Însă marele dezavantaj constă în faptul că, din cauza texturii grosiere, prin aplicarea tinciului nu se pot obține pereți perfect netezi.

Cum prepari corect gletul?

Prepararea gletului este o operațiune destul de simplă și presupune doar respectarea instrucțiunilor oferite de către producătorul soluției de glet cu ajutorul câtorva ingrediente esențiale și procurarea unor scule de calitate și a accesoriilor aferente.

Ambalajul ce conține soluția de glet oferă informații atât cu privire la cantitatea de apă care necesită a fi adăugată, cât și la cantitatea de soluție. Apa, primul ingredient cheie al compoziției, se adaugă într-un recipient curat astfel încât consistența, dar și culoarea gletului să nu fie afectate de către impurități.

Apoi, se adaugă soluția de glet în cantitatea recomandată de către producător (de regulă, cantitatea de soluție depășește cantitatea de apă) și se lasă în recipient pentru a absorbi apa. În momentul în care aceasta a fost absorbită în întregime, se poate trece la amestecat folosind un utilaj specializat. Aceasta etapă durează până în momentul în care consistența gletului devine fină și omogenă.

Aplicarea gletului pe suprafața de lucru se va face nu mai târziu de 30-40 minute de la încheierea etapei de amestecare. Peste acest interval de timp, gletul începe să se usuce și să își piardă proprietatea de aderență.

 Unelte de care ai nevoie pentru aplicarea gletului

 

Dacă mașinile pentru gletuire pereți sau pompele mecanizate pentru glet sunt utilaje profesionale ce se folosesc pentru aplicarea gletului, pentru un utilizator care nu face acest lucru în mod frecvent recomandările privind instrumentele de lucru sunt cu totul altele.

Am menționat mai devreme că este necesar un recipient curat pentru prepararea gletului și un amestecător. Pe lângă acestea, se recomandă folosirea unor gletiere de calitate.

Ca alternativă pentru cele două șpacluri, se pot folosi un vas suficient de încăpător pentru dozarea gletului și o drișcă (deși, pentru spațiile mai înguste va fi necesară tot folosirea șpaclului). În colțuri sau la îmbinările dintre tavan și pereți, gletul se poate aplica foarte bine și cu o pensulă.

 Aplicarea gletului - ghid pas cu pas

Dacă și tu te numeri printre cei care s-au întrebat cum aplici gletul, gletul se aplică peste suprafața de lucru într-un strat subțire și cât mai neted, direcția de aplicare fiind de jos în sus. Fiind un material cu un timp de uscare foarte scurt, înseamnă că orice nivelare a suprafeței se va face încă din timpul aplicării, chiar dacă vorbim de un glet de exterior sau de interior.  Micile nereguli pot fi corectate și la momentul aplicării celor două straturi de finisaj, în cazul în care primul strat nu pare a fi perfect plan.

În zonele greu accesibile, pentru o aplicare cât mai precisă se vor folosi un șpaclu și o pensulă. Pe tavan, modul de aplicare este similar, fiind necesare în plus o scară și o pereche de ochelari de protecție.

Odată aplicat primul strat în operațiunea de gletuire a pereților, camera va fi bine aerisită timp de câteva ore pentru că gletul se usucă cel mai bine în contact cu aerul. Abia după ce acesta este perfect uscat, pot fi aplicate straturile de finisaj. De asemenea și aplicarea vopselei sau a zugrăvelii devine posibilă numai după uscarea completă a ultimului strat de glet aplicat.

 Concluzii

Etapa de gletuire pereți și tavan, așa cum a fost prezentată și până acum, reprezintă un pas esențial în renovarea spațiului tău și indiferent că tu ești cel care se ocupă de acest proiect sau alegi să mergi pe mâna unor profesioniști, acum știi exact în ce constă acest proces și cât de importantă este respectarea fiecărui pas. Oricare ar fi marca sau tipul de glet, glet de încărcare, de ipsos etc., pe care optezi să le achiziționezi, pentru ca suprafața de lucru să fie finisată în mod perfect trebuie să se țină cont de recomandările producătorului soluției de glet.

De asemenea, îți sugerăm să achiziționezi gletul cu puțin timp înainte de aplicarea sa efectivă, iar depozitarea să fie făcută în altă încăpere decât cea care se dorește a fi amenajată pentru că este posibil ca aceasta să aibă un nivel de umiditate încă mare din cauza amorsei aplicate anterior.